Cover titel
2017/1

De Parelduiker

‘Een parelduiker vreest den modder niet’ (Multatuli)

Verboden boeken

Boeken en kunstwerken kunnen om uiteenlopende redenen verboden vruchten worden. Wegens hun scabreuze karakter natuurlijk. Of om politiek ongewenste c.q. verwerpelijk geachte elementen. In deze speciale Boekenweek-Parelduiker zoomen we vier keer in op verboden boeken: de als pornografie bestempelde ‘realistische romans’ van Jan Brandts, de in beslag genomen realistische romans van Hugo Beersman, de als fascistisch gebrandmerkte kunstwerken van de Schotse kunstenaar Ian Hamilton Finlay en het toneelstuk Jan Pietersz. Coen van J. Slauerhoff

Parelduikermiddag

De Parelduiker houdt een feestelijke Parelduikermiddag aan het begin van de Boekenweek, op zaterdag 25 maart van 16 tot 17.30 uur in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (oba), in de Theaterzaal op de 7de etage (adres: Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam), rond het thema:

Jan Pietersz. Coen – een verboden toneelstuk van Slauerhoff

Vele malen werd een uitvoering van dit toneeldrama verboden. Pas in 1961 werd een opvoering toegestaan, eenmalig en achter gesloten deuren. Spelers van toen vertellen erover. Scènes uit het gewraakte stuk worden gelezen en van commentaar voorzien. M.m.v. Slauerhoff-biograaf Wim Hazeu, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar, Ger Thijs, Krijn ter Braak, Paul Rutgers van der Loeff en Boudewijn Chabot. De middag wordt afgesloten door de dichteres Marieke Rijneveld (C. Buddingh’-prijs 2016), die voordraagt uit haar werk. Moderator is Anton de Goede. De toegang is vrij, maar aangeraden wordt te reserveren via de site van de oba.nl/agenda. Na afloop wordt u een drankje aangeboden.

Cover titel

De Parelduiker
Uitgegeven door:
Stichting Het Oog in 't Zeil / Uitgeverij Vantilt
verschijnt 5 keer p.j.

Prijs los nummer: 13,50
Abonnementen:

€ 52,50 (buitenland € 65)


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.

Archief nummers