Cover titel
4/2015

Ons Erfdeel

Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift

“Sluit de canon niet op in zijn ark.” Dat schrijft Laurens Ham in zijn beschouwing over de dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur, die de KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren eerder dit jaar bekendmaakten. Het stuk van Ham opent het vierde Ons Erfdeel-nummer van deze jaargang.
Wat we met deze lijst van klassieke boeken moeten doen? We moeten ze “met gebrek aan eerbied” onder handen durven nemen, zegt Ham. “We behandelen het erfgoed met liefde en enthousiasme, maar zonder voorzichtigheid.”

MULISCH EN WALSCHAP

Ons Erfdeel 4/2015 bevat voorts nog twee artikelen over canonieke auteurs. Arnold Heumakers schrijft over Harry Mulisch’ onvoltooide roman De ontdekking van Moskou. Dat boek werpt volgens Heumakers een “verhelderend licht” op een “merkwaardige stijlbreuk in Mulisch’ oeuvre”.

In onze reeks Schrijvers die nog maar namen lijken buigt Matthijs de Ridder zich over de “vette boeken” van Gerard Walschap. De Ridder schrijft: “Geen van beide labels die in de literatuurgeschiedenis aan Walschap zijn blijven kleven – die van schrijver van moreel uitdagende boeken en die van romanvernieuwer – laat zich makkelijk vertalen naar de eenentwintigste eeuw.”

Weg met Walschap, dan? Natuurlijk niet: “(…) Als je zo kunt schrijven, kun je alles verkopen”, schrijft De Ridder ook.

KLIMAATCONFERENTIE

In december 2015 vindt in Parijs COP21 plaats: de eenentwintigste conferentie van de partijen die in 1992 het Verdrag van de Verenigde Naties over Klimaatverandering (UNFCCC) hebben afgesproken. In de aanloop naar die conferentie in Parijs is de aandacht voor het klimaatvraagstuk alweer flink toegenomen. Maar wat kunnen we van Parijs verwachten? Wordt het een ontgoocheling, zoals COP15 destijds in Kopenhagen, of zetten we toch enkele kleine stapjes voorwaarts? Pieter Leroy blikt vooruit.

DE DOORWERKING VAN DE SHOAH

Maarten Asscher en Ludo Abicht onderzoeken hoe er na de Tweede Wereldoorlog werd gekeken naar de Jodenvervolging in Nederland en België. Asscher stelt Nederland drie vragen die in de stroom van alle publicaties, documentaires, biografieën, interviews en tv-series nog altijd niet bevredigend beantwoord kunnen worden.

Abicht stelt dan weer vast dat de verwerking van de Shoah in België in de literatuur opvallend en bedroevend gering is, in vergelijking met de teksten hierover in Nederland.

POËZIE

Vooraan in het nummer ook veel poëzie: Jozef Deleu selecteert de gedichten uit de acht beste bundels van het voorbije jaar (met o.a. Frouke Arns, Maarten van der Graaff, Hester Knibbe en Peter Verhelst), en Anton Korteweg bespreekt in zijn vaste rubriek Het Oog van de Dichter een titelloos gedicht van Ad Zuiderent dat op een koffiekanschilderij van Klaas Gubbels is gebaseerd.

Daarnaast nog uitvoerige beschouwingen over de foto’s van Dana Lixenberg, de modernistische architectuur van Willy Van der Meeren en het gebied dat we de Franse Nederlanden noemen.

KUNSTEN

In de Kunsten-rubriek lees je over de acteur Bert Luppes, fotograaf Geert Goiris (die het beeld voor de kaft leverde), beeldend kunstenares Tinka Pittoors, filmmaker Jan-Willem van Ewijk, striptekenaar Milan Hulsing (hij verstripte onder meer Harry Mulisch’ De aanslag), kunstenaar Helmut Stallaerts en de expositie Design Derby: Nederland-België (1815-2015).

BOEKEN

Achtentwintig recensies telt onze Boeken-rubriek, met besprekingen van o.a.: de recente romans van Arie Storm (door Joost de Vries), Ernest van der Kwast, Jan Van Loy, M.M. Schoenmakers, Jamal Ouariachi, Guido van Heulendonk en Walter van den Broeck; het Familiealbum van Leo Pleysier; dichtbundels van Luuk Gruwez, Leo Vroman en Maarten van der Graaff; de Bronzen Uil-winnaarMuidhond van Inge Schilperoord; de King Lear-bewerking van Tom Lanoye; de kanshebber op de ECI Literatuurprijs Compassie van Stephan Enter; de brieven van Frans Kellendonk; het korte proza van Nicolaas Matsier en een geschiedenis van de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

BELGENMONUMENT

In de rubriek Taal & Cultuur lees je het verhaal achter het Belgenmonument in Amersfoort en een verslag van  het negentiende Colloquium Neerlandicum (Universiteit Leiden, 17-21 augustus 2015). Daar brengt de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) neerlandici uit de hele wereld bijeen. De tijd is voorbij dat de neerlandici die niet in Nederland of Vlaanderen werken “dwergen buiten de muren zijn”, zo bleek in Leiden.

Cover titel

Ons Erfdeel
Uitgegeven door:
Ons Erfdeel vzw.
verschijnt vier keer per jaar

Prijs los nummer: € 17,00 (België) / € 18,00 (Nederland) / € 20 (andere landen)
Abonnementen:

€ 65,00 (België) € 67,00 (Nederland) € 77,00 (andere landen).

Je kunt via deze pagina online een abonnement nemen. En hier kun je een gratis proefnummer aanvragen.


Ga naar website

Abonneer / bestel

Kies een nummer of jaarabonnement:

 

Vul uw persoonsgegevens in:

 

 

Literaire tijdschriften zijn ook te koop bij de betere boekhandel.